« înapoi

CRISTIAN TILEAGĂCristian Tileaga

Invitatul lunii aprilie (2009) al serialului "10 vulcanici pentru Europa" a fost Cristian Tileaga, profesor la Universitatea Loughborough din Londra, care se ocupa cu analiza discursului in psihologia sociala.

Activitatea academica a "vulcanicului" este demna de luat in seama: absolvent al Facultatii de Psihologie din Iasi, el lucreaza ca si lector din 2004, ajungand ca din 2008 sa fie lector in psihologie sociala la Departamentul de Stiinte Sociale al Universitatii Loughborough.

Elevii prezenti la intrunire si-au dorit sa afle care au fost circumstantele in care Cristian a ajuns sa predea in Anglia, la o universitate de prestigiu. Raspunsul venit din partea invitatului a fost simplu, el subliniind faptul ca plecarea sa in Anglia a fost declansata de o "suma de circumstante", survenite in urma aplicatiilor la diferite universitati din strainatate.

Referindu-se la universitatea la care preda si la diferentele care exista intre invatamantul romanesc si cel britanic, Cristian Tileaga a subliniat faptul ca invatamantul de acolo este foarte flexibil, elevii avand posibilitatea de a alege. Īn continuare, el a marturisit ca in Anglia se pune accentul pe o gandire pragmatica, iar studentii sunt foarte sensibili la volumul de informatii oferit si de aceea este foarte important ca din postura de profesor sa vii cu lucruri noi, si precum spunea si invitatul de azi "Daca esti expert, da-mi ceva ce nu gasesc altundeva". Prin aceasta ultima propozitie cred ca este identificata una din problemele majore ale invatamantului romanesc, si anume lipsa de noutate din partea profesorului.

Daca as sta sa-i conturez un portret, tocmai celui care merge pe ideea urmatoare, si anume "cuvintele nu sunt neutre", as putea spune un singur lucru - e genul acela de profesor pe care l-ai asculta ore intregi, captivat de ceea ce spune, fiindca nu se repeta niciodata si n-ai ajunge sa te plictisesti in final, ci doar sa-ti doresti s-o ia de la capat si sa-ti spuna altceva nou. E destul de greu sa gasesti astfel de persoane, inzestrate cu o expresivitate aparte, cu o inteligenta extraordinara, dar mai ales cu un talent fantastic de a-si capta auditoriul.

Stiti, cand eram pusi la scoala sa vorbim de scoala perfecta in viziunea noastra, de profesorul ideal, am ajuns acum la concluzia urmatoare: fara nicio urma de exagerare, consider ca profesorul ideal este Cristian Tileaga...
« înapoi