« înapoi

SIMONA MARTINMartin Simona Invitata cu numarul 10 al serialului "10 vulcanici pentru Europa" a fost nimeni alta decât directoarea Colegiului Național "Iosif Vulcan" - dna. prof. Simona Martin, şi pe lângă titulatura pe care o poarta aş mai adauga una, aceea de profesoarea mea preferată, modelul meu de suflet, cea careia îi datorez pasiunea pentru cărţi şi pentru Limba şi Literatura Română.

Am primit o misiune extrem de frumoasă, dar şi dificila în acelaşi timp şi mărturisesc că vânam de mult acest rol de intervievator, cu d-ei în prim-plan, iar proiectul prezent a facut posibil acest lucru. Nu m-aş limita în a prezenta cariera acestui om de prestigiu, ci aş continua cu impactul pe care l-a avut asupra mea ca elev, şi in mod cert şi asupra colegilor mei.

Sa incep cum ar trebui, prin a-i prezenta parcursul şcolar şi profesional şi sa continuu cu ilustrarea imaginii lăsate noua elevilor, pentru ca nu de multe ori mi se ofera sansa de a vorbi de profesorul perfect, mai ales că acesta exista şi în realitate, nefiind doar un contur dintr-o compunere.

Martin Simona Coordonatorul acestui proiect, d-l prof. Gheorghe Tileagă a descris-o pe vulcanica actuală ca fiind "o elevă exceptională din toate punctele de vedere" şi mai mult decât atât, aceasta a prezentat-o ca fiind o persoană "tânără, energică, vulcanică", căci cum altfel ar putea fi directoarea unui liceu de "vulcanici" decât de aceasta natură, capabilă de un profesionalism extraordinar şi cu visul de a transforma Colegiul Naţional într-o şcoală de elită.

"Cariera" începută de la vârsta de 10 ani în Colegiul Naţional a determinat-o pe directoarea acestuia să afirme ca "am iubit şi iubesc această şcoală", şi cum să nu prinzi drag de acest liceu, când un profesor vorbeşte în acest mod, dar mai ales când ai modele de profesionalism şi învăţătură atât de aproape? Primii paşi în cariera didactică i-a facut din postura de învăţătoare, continuând apoi ca şi profesoară de limba şi literatura română, în urma absolvirii Facultăţii de Litere din Cluj, iar acum reprezintă cu succes fruntea echipei manageriale a liceului nostru.

Referitor la timpul petrecut in Colegiul Naţional, atat in calitatea de elev, cat si in cea de dascal, invitata acestei editii marturiseste ca i-a placut foarte mult sa lucreze cu copiii si chiar daca la inceput a fost destul de delicat sa treaca de la etapa de elev la cea de cadru didactic si sa paseasca literlamente in sala profesorala, toate dificultatile au fost depasite, crezand cu desavarsire in ideea ca"atitudinea e cea mai importanta".

Martin Simona Intrebata fiind de elevii prezenti, in legatura cu momente comice din viata de elev cat si din cea de dascal, d.na prof a povestit un moment ilar de la catedra, cand la finalul unei ore, elevii unei clase au atentionat-o discret ca s-a sunat de pauza printr-un tusit colectiv, iar raspunsul d.ei a fost pe masura si anume-a dat clasei de pregatit pentru urmatoarea ora volumul"Tusiti" de Marin Sorescu.

Alti elevi si-au dorit sa afle ce pasiuni are un manager, cu se delecteaza in timpul liber.Bineinteles ca raspunsul asteptat a fost unul evident, caci ce iubeste mai mult un filolog decat cartile si ce autor preferat are exponenta vulcanicilor decat Eliade, o personalitate a literaturii universale.

Ce-ar fi fost daca nu era profesoara?Simplu-diplomat si putem sa credem ca era asa, caci functia pe care o detine implica multa diplomatie. O aplicatie a abilitatii diplomatice pe care o poseda a fost si coordonarea proiectului Comenius, timp de trei ani pe tema"Traditii carnavalesti in Europa".

Auditoriul si-a dorit sa afle dupa ce motto isi conduce viata, un om atat de complex.Fiind pasionata de opera lui Octavian Paler, vazuta ca o judecata de valori, managerul acestei institutii ne-a intrebat"Spre ce mergem, daca nu sosim nicaieri?" prezentand in acest mod si citatul cerut mai sus, si facand o paralela cu ceea ce se intampla in Colegiul Naţional in cotidian, dansa a mentionat ca"Am si sosit undeva, dar mai avem de mers", ilustrand in aceasta maniera caracterul sau perfectionist, dar si latura optimista precum ea insasi, afirma.

Spunand ca "Colegiul Naţional este o a doua familie," i-am simtit intotdeauna aproape pe elevi si profesori si am remarcat sprijinul celor din scoala", profesoara de atunci si managerul de acum a resimtit nevoia unei schimbari care sa se identifice in mentalitatea celor din jur privind postura unui director, care trebuie sa ofere posibilitatea de dezvoltare a celor din jur si mai mult sa incurajeze aceasta schimbare.Desi este o persoana care se afla permanent in centrul atentiei, datorita functiei dobandite, Simona Martin este un exemplu de modestie care admite ca tocmai aceasta atentie prelungita reprezinta un dezavantaj al meseriei avute.

Ce-i place si ce mesaj le transmite elevilor sai ?

"Imi place sa vad in jurul meu figuri vesele, persoane pline de bunatate, oameni cu o frumusete interioara deosebita", iar indemnul transmis elevilor sai este derivat din cele de mai sus"sa fie frumosi in fiecare zi si sa daruiasca mereu cate ceva", cum ea insasi daruieste celor din jur bunatate si intelepciune.

In incheiere, as vrea sa spun cine este Simona Martin intr-un singur cuvant-un model(de inteligenta, de profesionalism, de bunatate, de daruire) si cred ca am descris-o perfect fara nicio urma de subiectivism, caci un om care transmite atat de multe nu poate fi ridicat decat la rangul de model. Daca m-ar intreba cineva acum ce vreau sa ma fac cand voi fi mare(adica peste 4-5 ani) as raspunde foarte simplu...dragi cititori, vreau sa fiu tot ceea ce reprezinta modelul meu, caci ne-a demonstrat ca viata de familie se imbina perfect cu cea profesionala cand exista daruire, iar ca si o paralela cu iz comic inversez eu rolurile si imi permit sa va dau un 10 cu felicitari pentru tot ceea ce sunteti.
« inapoi